Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Θα είμαι κι εγώ εκεί !

Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, δεν ανήκουν στην κατηγορία των κορυφαίων αθλητών, αλλά χωρίς αυτούς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν απλώς μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση χωρίς το συμβολικό περιεχόμενο που προσδίδει διεθνή ακτινοβολία. Ο λόγος για τους Ολυμπιακούς εθελοντές, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της πολυσήμαντης γιορτής του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Η Ελλάδα χρειάζεται 60.000 εθελοντές για να διεξάγει «Μοναδικούς Αγώνες με ανθρώπινο Μέτρο». Στην παρουσίαση της επίσημης αίτησης εθελοντισμού, η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη κάλεσε «όσους εμπνέονται από το όραμα των Ολυμπιακών Αγώνων» να βγούνε μπροστά και να αγωνιστούν. «Η επιτυχία δεν βρίσκεται στην αδράνεια και την αδιαφορία, ούτε στην απάθεια του «ωχ αδερφέ», έκανα ό,τι μπορούσα», λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004. «Γιατί πρέπει όλοι μας να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Γιατί πρέπει όλοι μας να δώσουμε το κάτι παραπάνω. Γιατί η ευθύνη της επιτυχίας των Αγώνων δεν ανήκει μόνο στην πολιτεία, μόνο στον ΑΘΗΝΑ 2004, στους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. Γιατί η ευθύνη της επιτυχίας ανήκει  σε όλους μας συνολικά, αλλά και σε καθέναν προσωπικά. Σε κάθε πολίτη της χώρας».
Ο Ολυμπιακός Εθελοντής είναι η ψυχή των Αγώνων. Είναι ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα σε κάθε αθλητή, επισκέπτη και θεατή κατά τη διάρκεια της λαμπρής αυτής παγκόσμιας διοργάνωσης. Το δικό του χαμόγελο και τις δικές του οδηγίες περιμένουν όλοι. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για κάθε αθλητή που προπονείται χρόνια για να φτάσει στους Αγώνες, θα υπάρχουν έξι εθελοντές που τους κάνουν πραγματικότητα.
Το πρόγραμμα Ολυμπιακού εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 έχει την ευθύνη να ευαισθητοποιήσει, να προσελκύσει, να επιλέξει και να εκπαιδεύσει τους εθελοντές με τους οποίους θα στελεχώσει τα προγράμματα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Παράλληλα, το Πρόγραμμα Εθελοντισμού στέλνει παγκόσμιο κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες, σε όποια χώρα κι αν ζούνε, να μετέχουν και να προσφέρουν στη μεγαλύτερη ειρηνική πρόκληση που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας.
Η πάνδημη κινητοποίηση για την επιτυχία των Αγώνων μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για τη δημιουργία ενός δυναμικού εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που πιστεύουν ότι το εθελοντικό κίνημα υπάρχει ήδη στην Ελλάδα. Η κυρία Σοφία Οικονομοπούλου, συνταξιούχος και εθελόντρια η ίδια, θεωρεί πως «αυτό που λέγεται, ότι η Ελλάδα δεν έχει παράδοση στον εθελοντισμό είναι το πιο ανόητο πράγμα που έχω ακούσει! Ο Έλληνας είναι από τη φύση του εθελοντής, θέλει να προσφέρει, ενδιαφέρεται για το διπλανό του, αν δει ότι κάποιος έχει την ανάγκη του θα προσφέρει τη βοήθειά του».

Δημοσίευση, ελαφρά διασκευασμένη, από την ενημερωτική έκδοση της Α.Μ.Ε.Λ.  Α.Ε, «Μετρό».






ΑΣΚΗΣΕΙΣ:

1.      Αφού βάλετε πλαγιότιτλους στο κείμενο, να γράψετε περίληψη 100 λέξεων.
(μονάδες 25)

2.      Σε μια παράγραφο 15 περίπου σειρών να αναπτύξετε τη φράση του κειμένου: «χωρίς αυτούς (τους εθελοντές), οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν απλώς μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση χωρίς το πνευματικό και συμβολικό περιεχόμενο που πρσδίδει διεθνή ακτινοβολία».
(μονάδες 10)

3.      Στο απόσπασμα του λόγου της προέδρου του ΑΘΗΝΑ 2004 να εντοπίσετε τα χαρακτηριστικά του πολιτικού λόγου.
(μονάδες 10)

4.      Να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω λέξεις σε φράσεις, εντάσσοντάς τες στο κατάλληλο γλωσσικό πλαίσιο: συμβολικό, αδράνεια, προσελκύει, στελεχώσει, πάνδημη.

5.          Σήμερα η ανάγκη για εθελοντική προσφορά είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Ποια προβλήματα δημιουργούν αυτή την ανάγκη; Ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά των εθελοντών στην επίλυσή τους; Με ποιους τρόπους νομίζετε ότι μπορεί να ενισχυθεί το εθελοντικό κίνημα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο;

 Υποθέστε ότι εκφράζετε τις απόψεις σας σε συνάντηση νέων με θέμα την αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος που θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα και μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Τεκμηριώστε τις απόψεις σας σε κείμενο έκτασης 600- 700 λέξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγώνισμα Α΄ Λυκείου: Γλωσσομάθεια

Φροντιστηριακός Ιστότοπος: Διαγώνισμα Α΄ Λυκείου: Γλωσσομάθεια : ΚΕΙΜΕΝΟ Η παγκοσμιοποιημένη κουλτούρα στην οποία ζούμε είναι ένα διπρό...