Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΘΕΜΑ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ




Αυθαίρετη, άδικη και αμετάκλητη...

Η πραγματικότητα για τη θανατική ποινή είναι ότι εκείνος που εκτελείται και που χάνεται, συχνά καταδικάζεται όχι μόνο για τη φύση του εγκλήματος που διέπραξε αλλά και για την εθνική και ταξική προέλευσή του, τα οικονομικά του μέσα ή τις πολιτικές απόψεις του.
Όταν η δυνατότητα σωστής νομικής εκπροσώπησης γίνεται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την τελική έκβαση της δίκης, τότε τα φυλετικά οικονομικά και ταξικά ζητήματα αποκτούν ζωτική σημασία και επιδρούν πάνω στη διοίκηση της δικαστικής εξουσίας. Οι πλούσιοι και εκείνοι που έχουν ισχυρές πολιτικές γνωριμίες, αλλά και τα μέλη των κυρίαρχων φυλετικών και εθνικών ομάδων είναι λιγότερο πιθανό να καταδικαστούν σε θάνατο ή να καταδικαστούν για εγκλήματα ανάλογης σπουδαιότητας απ’ ό,τι οι φτωχοί, οι αντιφρονούντες και τα μέλη των θρησκευτικών και πολιτικών μειονοτήτων.
Η πιθανότητα της δικαστικής πλάνης, για οποιονδήποτε λόγο, αποκτά μεγαλύτερη σημασία στις περιπτώσεις που αφορούν αδικήματα που τιμωρούνται με θάνατο, ακριβώς επειδή η θανατική ποινή είναι αμετάκλητη.
Όντας αμετακίνητη έχει αναγνωρισθεί σαν ποιοτικά διαφορετική απ' όλες τις άλλες μορφές ποινών. Από τη στιγμή που θα εκτελεσθεί δεν μπορεί να μετατραπεί. Η επιβολή της θανατική ς ποινής αρνείται τη σύγχρονη αντίληψη της ποινικολογίας που βασίζεται στη θεωρία ότι είναι εφικτή η αναμόρφωση του εγκληματία.
Η σημασία της μη μετατροπής της ποινής γίνεται πιο καθαρά στις χώρες που εφαρμόζουν στην πράξη τη θανατική ποινή σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων τους. Η θανατική ποινή σ' αυτές τις περιπτώσεις καθοδηγείται από την κυβερνητική πολιτική και επιβάλλεται από δικαστήρια που δεν έχουν ανεξάρτητη κρίση. Τα πολιτικά εγκλήματα, για τα οποία μπορεί να επιβληθεί η θανατική ποινή, κάτω από τέτοιες συνθήκες, μπορούν να καθοριστούν με τέτοιο τρόπο που στην ουσία οποιαδήποτε πολιτική δράση αντίθετη με την κυβερνητική πολιτική να θεωρείται αδίκημα που τιμωρείται με θάνατο.
Συχνά λέγεται ότι η θανατική ποινή είναι ένα χρήσιμο όργανο στην κρατική προσπάθεια για την καταστολή της πολιτικής βίας, ότι δηλαδή η προοπτική της εκτέλεσης θα αποτρέψει τις βίαιες πολιτικές αντιδράσεις. Παρ' όλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις, άντρες και γυναίκες, πεπεισμένοι για τη νομιμότητα των αγώνων τους, είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για τα πιστεύω τους. Όπως έχουν επισημάνει αρμόδιοι δημόσιοι υπάλληλοι ­υπεύθυνοι για την καταπολέμηση τέτοιων εγκλημάτων - οι εκτελέσεις είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες παρά να τις αναχαιτίσουν.

ΔΟΜΗ - ΠΥΚΝΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

1. Να καταρτίσετε το διάγραμμα του κειμένου.
2. Να συνοψίσετε το περιεχόμενο του κειμένου σε μία παράγραφο περίπου 100 λέξεων.

ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΛEΞΙΛΟΓIΚH ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

3.  Διαβάστε τα παρακάτω στοιχεία για τη θανατική ποινή και τοποθετείστε. τα έτσι, ώστε δύο τοποθετήσεις κάθε φορά να οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Τα συμπεράσματα να καταλήξουν στην κύρια θέση κρίση.
α. Η θανατική ποινή προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
β. Αναζωπυρώνεται η τρομοκρατία λόγω της θανάτωσης κάποιων ατόμων.
γ. Ο αμετάκλητος χαρακτήρας της πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει, αφού οι πιθανότητες δικαστικής πλάνης είναι υπαρκτές.
δ. Δεν αμβλύνθηκε η δράση των εμπόρων των ναρκωτικών.
ε. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα μέσω της θανατική ς ποινής εξοντώνουν τους πολιτικούς αντιπάλους.
στ. Πολλοί υποστηρίζουν την εφαρμογή της σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά και σε αυτές αποδεικνύεται αναποτελεσματική.
ζ. Η εφαρμογή της καταδικάζεται ως αναποτελεσματική και αντιανθρωπιστική.

4.  Με τι είδους συλλογιστική πορεία οργανώνονται τα παρακάτω επιχειρήματα;
α. Η δικαστική πλάνη είναι μια πιθανότητα που ενυπάρχει σε κάθε δικαστική απόφαση.
Άρα η επιβολή θανατικής ποινής μπορεί να είναι απόρροια δικαστικής πλάνης.
β. Πολλοί υποστηρίζουν ότι σε περιπτώσεις οργανωμένου εμπορίου ναρκωτικών αρμόζει η θανατική ποινή.
Οι στατιστικές όμως δείχνουν ότι η ποινή δε λειτουργεί αποτρεπτικά.
Έτσι αποδεικνύεται (και σε αυτή την περίπτωση) η αναποτελεσματικότητά της.
γ. Η τρομοκρατία είναι εγκληματική ενέργεια που σκορπά το θάνατο.
Κάθε ενέργεια που προκαλεί το θάνατο πρέπει να επισείει την εσχάτη των ποινών.
Άρα, οι τρομοκράτες πρέπει να καταδικάζονται στην εσχάτη των ποινών.

5. Να ελέγξετε την εγκυρότητα, την αλήθεια και την ορθότητα των προηγούμενων συλλογισμών.
Να τοποθετήσετε τα διακριτικά σύμβολα + ή - στο αντίστοιχο πλαίσιο και στην πορεία να δικαιολογήσετε κάθε αρνητική απάντηση, εάν υπάρχει.

Συλλογισμοί
Αλήθεια
Εγκυρότητα
Ορθότητα
Α



Β



Γ




Δικαιολόγηση: (εάν χρειάζεται)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγώνισμα Α΄ Λυκείου: Γλωσσομάθεια

Φροντιστηριακός Ιστότοπος: Διαγώνισμα Α΄ Λυκείου: Γλωσσομάθεια : ΚΕΙΜΕΝΟ Η παγκοσμιοποιημένη κουλτούρα στην οποία ζούμε είναι ένα διπρό...